Location,Oosterzele
+32 468 27 63 34
Decaluwestan@gmail.com

Samen Vergroenen

Samen Vergroenen

De VPRO Tegenlicht reportage “Samen Vergroenen” gaat over de mogelijkheden en uitdagingen van grootschalige vergroening van onze samenleving. De reportage toont verschillende initiatieven die laten zien hoe burgers, bedrijven en overheden samen kunnen werken aan een duurzamere toekomst. De nadruk ligt vooral op de samenwerking tussen verschillende partijen, zoals bedrijven, overheden en burgers, die allemaal deze doelen willen bereiken.

Een van de projecten die wordt belicht is een samenwerking tussen het bedrijf DSM en een aantal boeren om restproducten van voedselproductie om te zetten in veevoer. Hierdoor wordt verspilling tegengegaan en wordt er minder druk gelegd op natuurlijke hulpbronnen. Ook komt de circulaire economie aan bod, waarin afvalstoffen worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Bedrijven die zich hiermee bezighouden laten zien dat het mogelijk is om economische groei en duurzaamheid te combineren.

In de reportage gaat het ook over de energietransitie, waarbij verschillende partijen samenwerken om de overgang naar duurzame energiebronnen te versnellen. Een voorbeeld hiervan is de zogenaamde “energie hub” in Amsterdam, waar verschillende duurzame energiebronnen samenkomen en worden gecombineerd.

Ook wordt er aandacht besteed aan de rol van burgers en maatschappelijke organisaties bij het vergroenen van de samenleving. Zo wordt er een initiatief belicht waarbij burgers samenwerken om verouderde bedrijventerreinen te transformeren tot groene zones. Verder worden er initiatieven besproken waarin burgers zich inzetten voor een groene leefomgeving, bijvoorbeeld door het vergroenen van hun eigen buurt en het aanleggen van groene daken en gevels.

De reportage toont dus aan dat samenwerking tussen burgers, bedrijven en overheden van groot belang is om de samenleving te vergroenen. Door gezamenlijk te investeren in duurzame projecten en initiatieven te ontwikkelen, kunnen we werken aan een duurzamere samenleving. De reportage laat dus zien dat er veelbelovende initiatieven en samenwerkingsverbanden zijn die bijdragen aan een duurzame en groene toekomst.